Brownstone residence

Project Description

Construction of a 5-story 5,200sf, single-family brownstone located in the South End. Work included complete roof, floor and stairway framing removal, new framing was sequenced from the top down to allow for a continuous working platform. A new hydraulic roof hatch and roof deck provided panoramic views of the city, while other exterior work included building a new two-story rear oriel window through a new large masonry openings supported by steel. The rear garden level includes an outside terrace that connects the interior and exterior space with a sliding glass Nanawall system. The interior was fit out and covered with custom paint grade cabinetry throughout with quality stone top and tiled backsplashes that were individually sourced. An elevator was installed with custom millwork, glazing mirror panels and hand-made tile floors. The stairway hosted a custom eased handrail system with candle stick balusters and simple oval handrail, creating continuity throughout the floors. Master bathroom walls and floors were cladded in stone with hydronic heat behind. The street level movie room included wood coffered ceilings with integral cove lighting.

“It was a pleasure working with Precon and very pleased with the finishes, especially the custom millwork.”

Project Highlights

  • Renovation

  • 5-stop elevator

  • Two-story oriel window

  • Complete reframing

  • Roof deck

  • Garden patio

  • Stone driveway w/ heat melt system

  • Tesla charging station

  • Custom detailed cabinetry

  • Nanawall sliding door system

  • Hydronic floor heat

  • Eased central stairway railing

  • Custom milled trim work

  • High gloss paint finishes

  • Onsite finishing

  • Wallpaper

  • Movie theatre

  • Multi-unit heating/cooling system

Credits

Client: New England Development
Architecture & Interior Design: EMBARC
Photography: Michael J Lee Photography and flaunt boston